A téli felkészülési időszak következő DAC-erősítése a 32 éves (szül. 1989. december 3.) portugál kapus, Ricardo Abel Barbosa Ferreira, aki 2023. június 30-ig szóló szerződést kötött klubunkkal.

Ricardo Bragában született, és az ottani SC neveltje. A 2007/08-as idényben lett az első csapat tagja, ám tétmérkőzésen nem lépett pályára. A következő két szezont kölcsönben az SC Olhanense együttesénél töltötte, ahol hozzájárult az élvonalba való feljutáshoz, és egyúttal be is mutatkozhatott a legjobbak között. 2010 nyarán a CS Maritimo szerződtette. Itt többnyire a tartalékcsapatban védett, de további 8 élvonalbeli találkozó is került a neve mellé. 2012 őszén a kispadról követhette figyelemmel az Európa-liga csoportkörében a Newcastle vagy a Club Brugge elleni összecsapásokat.

A 2013/14-es idény az akkor másodosztályú Portimonense SC-nél töltötte kölcsönben, amely végül le is igazolta a hálóőrt. 2017 tavaszán immár elsőszámú kapusként ünnepelhette az élvonalba való visszajutást. Ricardo, aki az U18-as és U21-es portugál korosztályos válogatottakban is pályára lépett, az első ligában 90, míg a másodosztályban 145 találkozón védett. Eddigi utolsó klubja, a Portimonense színeiben összesen 229 tétmérkőzés áll a neve mellett.

„Láttam a klub fantasztikus infrastruktúráját és az itteni feltételeket, amelyek a DAC sikerességének az alapköveit jelentik. Nagyon örülök, hogy egy új fejezetet nyithattam az életemben, eltökélten szeretnék segíteni az együttesnek és az új csapattársaimnak a trófeák megszerzésében. Bízom benne, hogy a nehéz helyzetekben számíthatunk a szurkolók segítségére, és közösen a lehető legtöbb meccset nyerjük meg. Nagyon boldog vagyok, amiért egy ilyen klub játékosa lehetek” – jelentette ki a szerződése aláírását követően Ricardo, aki az 1-es számú mez tulajdonosa lesz Dunaszerdahelyen.

„Miután Martin Jedlička az ügynökén keresztül jelezte felénk, hogy a DAC-nál töltött hosszabb időszaka után új kihívásra vágyik, az edzői stábbal való megbeszélések alapján elkezdtünk egy új kapust keresni. Egyetértettünk abban, hogy egy tapasztalt, vezéregyéniséggel rendelkező, megbízható és a csapathoz illő hálóőrt keresünk. Bízunk benne, hogy Ricardo személyében megtaláltuk azt a kapust, amely mindegyik említett kritériumnak megfelel, hiszen komoly tapasztalatokkal rendelkezik Európa egyik legjobb bajnokságából. Egy olyan korban van, amikor nemcsak a pályán, hanem az öltözőben is komoly feladat hárulhat rá a csapat legidősebbjeként. Tisztában vagyunk vele, hogy hét év után távozik a klubjától, ami nagy szó a mai labdarúgásban, továbbá hogy 32 esztendősen első alkalommal igazol külföldre, elhagyva a családját és az otthonát. Ezért igyekezni fogunk mindent megtenni, hogy könnyen beilleszkedhessen nálunk. Meggyőződésünk, hogy Martin Vantrubával és Veszelinov Danival egy olyan hármast alkotnak majd, amelyben továbbra is teljesen megbízhatunk a ezen a kulcspozíción. Sok sikert kívánunk Ricardónak a klubunk színeiben” – üdvözölte legújabb erősítésünket Jan Van Daele sportigazgató.